Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

ΜΗΛΙΑ

Η μηλιά θεωρείται ο βασιλιάς των δέντρων καθως σε ολο τον κόσμο οι μισές εκτάσεις φυλλοβόλων οποροφόρων δέντρων ειναι μηλιάς. Στην Ελλάδα ειναι η δευτερη μεγαλύτερη καλλιέργεια.
Οι μηλιές δεν πρέπει να καλλιεργούνται σε περιοχές που το καλοκαίρι η θερμοκρασία ξεπερνά τους 32 βαθμούς.Στην  μηλιά τα πρώτα  2-3 χρόνια κλαδεύουμε για να σχηματίσουμε τον σκελετό, ο οποίος θα έχει σχήμα κυπελλοειδές. Τα κλαδέματα γίνονται απο Δεκέμβριο μέχρι Φεβρουάριο όταν τα δεντρα είναι σε λήθαργο. Το κλάδεμα καρποφορίας γίνεται απο το 4ο-5ο έτος του δέντρου. Λιπαίνουμε Ιανουάριο με Φεβρουάριο με 2 περιπου κιλά σύνθρτου λιπάσματος 11-15-15 ή βιολογικό 5-5-10. Φυτεύουμε απο Δεκέμβριο μεχρι αρχές Μαρτίου .Η μηλία απαιτεί αρκετο νερό . Απο Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο ποτίζουμε 2-4 φορες το μήνα ανάλογα με τις βροχοπτώσεις. Για την αντιμετώπιση εντόμων και μύκητων πρέπει να αφαιρούμε και να καίμε τα προσβεβλήμενα μερη του δέντρου κατα τον χειμώνα. Για του μύκητες κατα το διάστημα Νοέμβριο με Ιανουάριο ψεκάζουμε 2 φορές με χαλκουχα σκευάσματα και για τα έντομα στο ιδιο διάστημα ψεκάζουμε με θερινό πολτό.

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα και καλή σαρακοστή.Έχω μια μανταρινιά τεσσάρων χρονών η οποία κάθε χρόνο γεμίζει με άνθος,'δένει'τους καρπούς αλλά στο τέλος τους ρίχνει με αποτέλεσμα να μη κρατάει ούτε ένα,μπορείτε να μου πείτε αν μπορώ να κάνω κάτι; Σας ευχαριστώ καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπέρα. Τα μπουμπούκια μπορεί να πέφτουν είτε λόγω πολύ νερού, είτε λόγω κάποιου μύκητα. Σε περίπτωση που στην άκρη των λουλουδιών βλέπεις ελαφρύ μαύρο χρώμα ή καφέ, τότε το φυτό σου έχει προσβληθεί από κάποιο έντομο . Καλό θα είναι να δει ενα μπουμπουκι καποιος γεωπόπονος ωστε να σας προτεινει την καταλληλη αντμετωπιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή